środa, 22 stycznia 2014

Fioletowe szaleństwo, czyli placek z borówkami


Źródło: zdjęcie z serialu TWP, s6.odc.4
Serial „Teoria Wielkiego Podrywu” ponownie gości na moim blogu, o którym już wcześniej wspominałam. Ku mojemu zaskoczeniu mogę w nim znaleźć dużo przepisów…. może nie aż tyle, ile w „Gotowych na wszystko”, ale równie ciekawe.
Tym razem czwórka przyjaciół spędza wieczór na zabawach, w których trzeba ze sobą rywalizować. Zawody są różne, mniej lub bardziej głupie ;) ale za to śmieszne. Oczywiście podział jest na dwie drużyny: kobiety kontra mężczyźni. Sheldon jak to Sheldon jest pewny siebie i twierdzi, że jest najlepszy we wszystkim. Pierwsza gra to kalambury, w której faceci przegrywają…. Sheldon ma na to swoje usprawiedliwienie, że kalambury nie oddają Jego inteligencji. Dziewczyny rzucają im wyzwanie, że w każdej zabawie ich pokonają niech tylko jakąś zaproponują. Faceci rozmyślają w co by tu zagrać, może w wymyśloną fizykę po hiszpańsku…. a może w wodne polo, ale niestety Sheldon nie dryfuje… więc zaczyna się zabawa w szukanie Wally’ego bez okularów z wadą wzroku;) (dziewczyny wygrywają), następnie dwie osoby kręcą się w kółko z głową przystawioną do parasola –niczym na weselach- i biegną do tablicy rozwiązać zadanie z …dzielenia. Tym razem Panie ponownie rozwalają Panów na łopatki J Później wygrywają w zapasach, aż dochodzi do konkursu ciastowego ;) czyli kto pierwszy zje placek z borówkami bez użycia rąk. I na taki właśnie placek zapraszam Was do przepisu poniżej :)
 
Źródło: zdjęcie z serialu TWP, s6. odc. 4

Ja uwielbiam wyzwania i zawody. A takie zabawy to już w ogóle! :) Ubaw po pachy. Pozwolicie, że nie umieszczę zdjęcia swojej głowy w placku ;)


Przepis na placek z borówkami:

Forma: torownica 24cm; Temperatura: 170 stopni; Czas pieczenia: około 1h;

Składniki:

Ciasto:
- 1 1/3 szklani mąki
- 100g ziemnego masła
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 4-5 łyżek cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
-  4-5 łyżek syropu z borówek/lub syrop malinowy
- 200g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Ciasto:
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz masło wcześniej posiekane na kawałki. Następnie dodać żółtko i całe jajko. Zagnieść porządnie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny

Masa:
- Do miseczki przesiać mąką razem z proszkiem do pieczenia i odstawić na 10 minut. Następnie w dużej misce miksujemy masło z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy. Dodać mleko oraz syrop i ponownie miksować dodając do całości mąkę z proszkiem
- Tortownice wyłożyć ciastem oraz brzegi na wysokość 1 cm. Zostawić część ciasta na paski, które ułożymy w kratkę na samej górze. Masę przelewy do formy, wyrównujemy i rozkładamy na całym cieście około 150g borówek.



- Białko, które nam zostało z jednego jajka, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżki cukru waniliowego. Ubitą pianą cienko smarujemy środek ciasta i przykrywamy borówki. Pozostałą część owoców rozkładamy do końca na pianie z białek
- Z reszty ciasta formujemy (rolujemy) paseczki i układamy w kratkę na cieście. Pieczemy ciasto około 30 minut w temperaturze 175 stopni, kolejne około 30 minut w temperaturze 150 stopni do zarumieniania

 

  
SMACZNEGO! :)

 



Z dodatkiem bitej śmietany lub z gorącym kubkiem kakao...mmm mniam idealny zestaw :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...