Serial
„Teoria Wielkiego Podrywu” ponownie gości na moim blogu, o którym już wcześniej wspominałam. Ku mojemu zaskoczeniu mogę w nim znaleźć dużo przepisów…. może nie
aż tyle, ile w „Gotowych na wszystko”, ale równie ciekawe.
Tym
razem czwórka przyjaciół spędza wieczór na zabawach, w których trzeba ze sobą
rywalizować. Zawody są różne, mniej lub bardziej głupie ;) ale za to śmieszne.
Oczywiście podział jest na dwie drużyny: kobiety kontra mężczyźni. Sheldon jak
to Sheldon jest pewny siebie i twierdzi, że jest najlepszy we wszystkim.
Pierwsza gra to kalambury, w której faceci przegrywają…. Sheldon ma na to swoje
usprawiedliwienie, że kalambury nie oddają Jego inteligencji. Dziewczyny
rzucają im wyzwanie, że w każdej zabawie ich pokonają niech tylko jakąś zaproponują.
Faceci rozmyślają w co by tu zagrać, może w wymyśloną fizykę po hiszpańsku…. a
może w wodne polo, ale niestety Sheldon nie dryfuje… więc zaczyna się zabawa w
szukanie Wally’ego bez okularów z wadą wzroku;) (dziewczyny wygrywają),
następnie dwie osoby kręcą się w kółko z głową przystawioną do parasola –niczym
na weselach- i biegną do tablicy rozwiązać zadanie z …dzielenia. Tym razem
Panie ponownie rozwalają Panów na łopatki J Później wygrywają w zapasach, aż dochodzi do
konkursu ciastowego ;) czyli kto pierwszy zje placek z borówkami bez użycia
rąk. I na taki właśnie placek zapraszam Was do przepisu poniżej :)
Ja
uwielbiam wyzwania i zawody. A takie zabawy to już w ogóle! :) Ubaw po pachy. Pozwolicie,
że nie umieszczę zdjęcia swojej głowy w placku ;)
Przepis
na placek z borówkami:
Forma:
torownica 24cm; Temperatura: 170 stopni; Czas pieczenia: około 1h;
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/3 szklani mąki
- 100g ziemnego masła
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/3 szklani mąki
- 100g ziemnego masła
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 4-5 łyżek cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 4-5 łyżek syropu z borówek/lub syrop malinowy
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 4-5 łyżek cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 4-5 łyżek syropu z borówek/lub syrop malinowy
- 200g
borówek amerykańskich
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
- Do
miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz
masło wcześniej posiekane na kawałki. Następnie dodać żółtko i całe jajko.
Zagnieść porządnie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny
Masa:
- Do
miseczki przesiać mąką razem z proszkiem do pieczenia i odstawić na 10 minut.
Następnie w dużej misce miksujemy masło z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy.
Dodać mleko oraz syrop i ponownie miksować dodając do całości mąkę z proszkiem
-
Tortownice wyłożyć ciastem oraz brzegi na wysokość 1 cm. Zostawić część ciasta
na paski, które ułożymy w kratkę na samej górze. Masę przelewy do formy,
wyrównujemy i rozkładamy na całym cieście około 150g borówek.
- Białko, które nam
zostało z jednego jajka, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i 1
łyżki cukru waniliowego. Ubitą pianą cienko smarujemy środek ciasta i
przykrywamy borówki. Pozostałą część owoców rozkładamy do końca na pianie z
białek
- Z reszty ciasta formujemy (rolujemy) paseczki i układamy w kratkę na cieście. Pieczemy ciasto około 30 minut w temperaturze 175 stopni, kolejne około 30 minut w temperaturze 150 stopni do zarumieniania
- Z reszty ciasta formujemy (rolujemy) paseczki i układamy w kratkę na cieście. Pieczemy ciasto około 30 minut w temperaturze 175 stopni, kolejne około 30 minut w temperaturze 150 stopni do zarumieniania
SMACZNEGO! :)
Z dodatkiem bitej śmietany lub z gorącym kubkiem kakao...mmm mniam idealny zestaw :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz