Źródło: kadr z filmu Kelnerka |
Zastanawiacie
się cóż to takiego? Nie, to nie Hiszpan na patelni… to nic innego jak
hiszpańska tortilla z ziemniakami. Pomysł zaczerpnięty z filmu Kelnerka, o
którym wspominałam już wcześniej. Danie to jest bardzo proste, smaczne i
sycące.
Do
tortilli hiszpańskiej możemy dodać właściwie co chcemy, jednakże głównymi
składnikami i koniecznymi są ziemniaki i jajka.
Przepis
na Hiszpańskiego tancerza:
Porcja
dla 4 osób
Składniki:
- 4-5
dużych ziemniaków
- 6-7 jajek
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- 150g kiełbasy chorizo
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła
- 6-7 jajek
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- 150g kiełbasy chorizo
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła
Sposób
przygotowania:
-
Cebulę, paprykę, cukinię oraz kiełbasę pokroić w kostkę i poddusić na patelni.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią
- Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki, ewentualnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ja połowę ziemniaków pokroiłam na plasterki, a połowę starłam. Podsmażyć ziemniaki na patelni z obu stron. Dodajemy warzywa z kiełbasą i całość trzeba wymieszać
- W misce miksujemy krótko jajka, dodajemy gotową mieszankę i całość dokładnie wymieszać łyżką. Na rozgrzaną patelnię wylewamy masę i smażymy z obu stron
Tortillę można podawać z sałatką, z maślanką lub sosem
SMACZNEGO ! :)
Yami! :) Próbowałam, ciekawe, czy mnie też wyjdzie taka dobra :)
OdpowiedzUsuńLidkens wierzę, że wyjdzie Ci nawet lepsza :) Tylko, że wtedy dzielisz się połową ze mną ;) Dzięki.
UsuńZrobiłam wczoraj i wyszło mi pycha!! tylko zamiast kiełbasy dałam drobno pokrojonego kurczaka :) Bardzo sycące danie, dziękuję za przepis :) pozdrawiam. Basia
UsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńUWAGA do przepisu na życzenie koleżanki :) : Ziemniaki podsmażamy na patelni bez pokrywki, aby się nie rozciapały. Smażenie trwa około 30-40 minut na mały ogniu (w zależności od rodzaju ziemniaka czy młody czy stary i niestety zależy też dużo od sprzętu-patelni) Dla tych, którzy się obawiają ciapy z ziemniaków lub że wyjdą surowe (chociaż są smażone raz- same ziemniaki, i drugi raz- jako placek) to można je trochę podgotować z 10-15 minut. :)
OdpowiedzUsuń