O to nadchodzi
wielkimi krokami mój ulubiony dzień w roku:) Okej, nie oszukujmy się, uwielbiam
jeszcze dzień św. Mikołaja, urodziny, międzynarodowy dzień pizzy i…. hmm na
pewno coś by się jeszcze znalazło ;). W każdym razie zachęcam do zrobienia
samemu pączków, takich z dzieciństwa jakich już nie znajdziecie w obecnych
sklepach….. Domowe pączusie nie mają
napompowanej chemii, nie są aż tak czaso i praco chłonne jak się może wydawać,
za to jak smakują… mmmm niebo w gębie.
Mam
kilka propozycji i pomysłów na pączki, ale tym razem polecam poniższy przepis z
pysznym nadzieniem różanym. Oczywiście
zapraszam na moją pierwszą propozycję pączkową, czyli doughnuty z filmu Simpsonowie.
Pączki
występują w wielu filmach, szczególnie tam gdzie mają jakąkolwiek rolę
policjanci ;) Biednym glinom przykleiło się etykietkę „ Uwielbiam pączki i
najczęściej sam wyglądam jak pączek” :) Ja wybrałam pierwsze myśli jakie mi
przyszły do głowy odnośnie pączków w filmach, a więc: Harry Potter oraz Agenci.
W tym drugim filmie, pączki nawet miały dłuższy epizod, a sama knajpka z
pączkami odegrała ważną rolę ;)
Źródło: kadr z filmu HP i Komnata Tajemnic |
Przepis
na Pączusie:
Czas
przygotowania: około 3h; Ilość: około 30 sztuk;
Składniki:
- 1 ¾
szklanki mąki chlebowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 100g roztopionego, chłodnego masła
- Pół szklanki wody (temperatury pokojowej)
- Pół szklanki mleka (temperatury pokojowej)
- 3 jaja
- 7g suchych drożdży
- Pół łyżeczki soli
- 1 łyżka wódki
- Smalec/ Olej rzepakowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 100g roztopionego, chłodnego masła
- Pół szklanki wody (temperatury pokojowej)
- Pół szklanki mleka (temperatury pokojowej)
- 3 jaja
- 7g suchych drożdży
- Pół łyżeczki soli
- 1 łyżka wódki
- Smalec/ Olej rzepakowy
Sposób
przygotowania:
- Mąkę
pszenną przesiać do dużej miski dodać drożdże i wymieszać. Dodajemy resztę składników i zaczynamy
wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy tak długo,
aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do
miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
ciasto (około 1h).
- Po
podwojeniu objętości ciasta wyjmujemy je na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy
na grubość około 1cm. Następnie szklanką/ kieliszkiem do wina o średnicy 7 cm
wykrawamy okrągłe pączusie. Odkładamy je na blat oprószony mąką, do podwojenia
objętości.
- Po
kolejnym wyrośnięciu smażymy pączki w rozpuszczonym smalcu lub oleju rzepakowym
rozgrzanym do temperatury 180ºC Pieczemy pączki z obu stron kilka „chwil”.
Po usmażeniu wyciągamy i wycieramy z nadmiaru tłuszczu papierem.
Po lekkim
przestudzeniu zaczynamy nadziewać nasze pączki marmoladą różaną lub inną ulubioną konfiturą
:)
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz