środa, 26 lutego 2014

Pączkożercy! Łączmy się ;) :D


Źródło: kadr z filmu Agenci
O to nadchodzi wielkimi krokami mój ulubiony dzień w roku:) Okej, nie oszukujmy się, uwielbiam jeszcze dzień św. Mikołaja, urodziny, międzynarodowy dzień pizzy i…. hmm na pewno coś by się jeszcze znalazło ;). W każdym razie zachęcam do zrobienia samemu pączków, takich z dzieciństwa jakich już nie znajdziecie w obecnych sklepach….. Domowe pączusie  nie mają napompowanej chemii, nie są aż tak czaso i praco chłonne jak się może wydawać, za to jak smakują… mmmm niebo w gębie.

Mam kilka propozycji i pomysłów na pączki, ale tym razem polecam poniższy przepis z pysznym nadzieniem różanym. Oczywiście zapraszam na moją pierwszą propozycję pączkową, czyli doughnuty z filmu Simpsonowie

Pączki występują w wielu filmach, szczególnie tam gdzie mają jakąkolwiek rolę policjanci ;) Biednym glinom przykleiło się etykietkę „ Uwielbiam pączki i najczęściej sam wyglądam jak pączek” :) Ja wybrałam pierwsze myśli jakie mi przyszły do głowy odnośnie pączków w filmach, a więc: Harry Potter oraz Agenci. W tym drugim filmie, pączki nawet miały dłuższy epizod, a sama knajpka z pączkami odegrała ważną rolę ;)
Źródło: kadr z filmu HP i Komnata Tajemnic

Przepis na Pączusie:

Czas przygotowania: około 3h; Ilość: około 30 sztuk;

Składniki: 

- 1 ¾ szklanki mąki chlebowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 100g roztopionego, chłodnego masła
- Pół szklanki wody (temperatury pokojowej)
- Pół szklanki mleka (temperatury pokojowej)
- 3 jaja
- 7g suchych drożdży
- Pół łyżeczki soli
- 1 łyżka wódki
- Smalec/ Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

- Mąkę pszenną przesiać do dużej miski dodać drożdże i wymieszać.  Dodajemy resztę składników i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasto (około 1h).
- Po podwojeniu objętości ciasta wyjmujemy je na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1cm. Następnie szklanką/ kieliszkiem do wina o średnicy 7 cm wykrawamy okrągłe pączusie. Odkładamy je na blat oprószony mąką, do podwojenia objętości.
- Po kolejnym wyrośnięciu smażymy pączki w rozpuszczonym smalcu lub oleju rzepakowym rozgrzanym do temperatury 180ºC Pieczemy pączki z obu stron kilka „chwil”. Po usmażeniu wyciągamy i wycieramy z nadmiaru tłuszczu papierem. 

 
Po lekkim przestudzeniu zaczynamy nadziewać nasze pączki marmoladą różaną lub inną ulubioną konfiturą :)





                        SMACZNEGO! :)

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...