Źródło: kadr z filmu Żona na niby |
O filmie Żona na niby wspominałam już wcześniej.
Bardzo fajna komedia :) Tym razem rzuciła mi się w oczy pyszna pizza na
grubszym cieście. Pizza jest świetna nawet odgrzewana na drugi dzień ;)
Przepis na pizzę z Pizzy Hut:
Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 20-25
minut; Porcja dla dwóch osób;
Składniki:
Ciasto:
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 2 1/3 szklanki mąki
- 30g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 2 1/3 szklanki mąki
- 30g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
Sos:
- Sok zagęszczony z pomidorów włoskich (około 100ml)
- 1 łyżka oliwy
- Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
- Sok zagęszczony z pomidorów włoskich (około 100ml)
- 1 łyżka oliwy
- Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Dodatki (wg uznania):
- 4/5 pieczarek
- Z 20 plasterków pikantnego salami
- 25-30 dag startego sera mozzarella
- 4/5 pieczarek
- Z 20 plasterków pikantnego salami
- 25-30 dag startego sera mozzarella
Sposób przygotowania:
- W małym garnuszku rozcieńczamy mleko z wodą. Do
dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokruszone drożdże, oliwę oraz
trochę rozcieńczonego mleka
- Całość ugniatamy, stopniowo dodajemy mleko i ponownie ugniatamy. Dodajemy tyle rozcieńczonego mleka ile potrzeba do uzyskania zwartego i elastycznego ciasta
- Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
- Sos wlewamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz przyprawy do smaku
- Dodatki kroję na cienkie plasterki i surowe kładziemy na pizzę (pieczarki). Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami
- Ciasto na pizzę rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (0,5cm grubości)
- Całość ugniatamy, stopniowo dodajemy mleko i ponownie ugniatamy. Dodajemy tyle rozcieńczonego mleka ile potrzeba do uzyskania zwartego i elastycznego ciasta
- Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
- Sos wlewamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz przyprawy do smaku
- Dodatki kroję na cienkie plasterki i surowe kładziemy na pizzę (pieczarki). Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami
- Ciasto na pizzę rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (0,5cm grubości)
- Przerzucamy ciasto na papier do pieczenia. Zaginamy lekko brzegi pizzy i
smarujemy sosem pomidorowym. Następnie sypiemy starty ser
- Układamy salami i
pieczarki
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, ważne, aby blacha również
była nagrzana i pieczemy 20-25 minut do
zarumienienia
SMACZNEGO! :)
pizza jest dobra na wszystko! <3
OdpowiedzUsuńDokładnie! ;) na każde smutki i radosne chwile :p
Usuń