Źródło: kadr z filmu Jedz,módl się, kochaj |
Oglądając film Jedz, módl się ,kochaj zastanawiałam się co napoleonka ma wspólnego z Włochami. Zawsze myślałam, że to francuski deser, a tu proszę! Niektóre źródła podają, że Napoleonka pochodzi z Neapolu :)
Ciasto jest delikatne, kruche i pyszne. Być może
na zdjęciu nie wygląda idealnie, ale za to, zapewniam! smakuje nieziemsko.
Źródło: kadr z filmu Jedz,módl się ,kochaj |
Przepis na Napoleonkę:
Forma: blacha około 30-35cmx20-25cm; Temperatura:
200 stopni; Czas pieczenia: 2x20min;
Składniki:
Ciasto:
-2 szklanki mąki pszennej
- 280g palmy z murzynkiem
- 3 łyżki słodkiej śmietany (30%)
- 1 żółtko
- 1 łyżka octu
-2 szklanki mąki pszennej
- 280g palmy z murzynkiem
- 3 łyżki słodkiej śmietany (30%)
- 1 żółtko
- 1 łyżka octu
Masa:
- 1l mleka
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki krupczatki lub pszennej
- 1l mleka
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki krupczatki lub pszennej
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, śmietanę, żółtko oraz ocet- całość zagniatamy i wkładamy dwie połówki do zamrażarki na godzinkę
- Po godzinie jedną połówkę ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy ciasto wraz z papierem na blachę d pieczenia
- Pieczemy ciasto około 20 minut (jeżeli za szybko będzie się przypiekać to należy przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia)
- To samo postępujemy z drugą połówką ciasta
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, śmietanę, żółtko oraz ocet- całość zagniatamy i wkładamy dwie połówki do zamrażarki na godzinkę
- Po godzinie jedną połówkę ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy ciasto wraz z papierem na blachę d pieczenia
- Pieczemy ciasto około 20 minut (jeżeli za szybko będzie się przypiekać to należy przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia)
- To samo postępujemy z drugą połówką ciasta
Masa:
- W większym garnuszku gotujemy około 0,5-0,6l mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsypujmy mąkę oraz żółtka- mieszamy ze sobą składniki aż się połączą (można ewentualnie użyć miksera)
- Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z mleka i mąki. Całość gotujemy i mieszamy do momentu uzyskania gęstego budyniu
- Ostudzony budyń przelewamy na jeden płat ciasta
- i ostrożnie przykrywamy masę drugim płatem ciasta (delikatnie, bo jest bardzo kruche)
- Na koniec posypać cukrem pudrem
- Najlepiej podawać po 2-3 godzinach
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz