Te muffiny są pyszne. Właściwie nie muszę nic więcej o nich pisać, bo jak skosztujecie to sami zrozumiecie. Niestety muszę przyznać, że są lepsze od moich :( Niebo w gębie. Na wierzchu jest posypka cukrowo-orzechowa, a w środku babeczka skrywa delikatne nadzienie jabłkowe.
Przepis na współczesne muffiny jabłkowe:
Forma: do muffinek; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia:
30 minut; Ilość: 8 dużych muffinów;
Składniki:
- 110g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki soli
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
- 2 jabłka, pokrojone w kostkę
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki soli
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
- 2 jabłka, pokrojone w kostkę
Posypka:
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki zimnego masła
- Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki zimnego masła
- Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- „Nasmaruj tłuszczem foremki na muffiny”, ja
użyłam papierowych foremek, także nic nie smarowałam. W misce miksujemy masło z
cukrem, następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy
- W osobnej miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Do dużej miski na przemian dodajemy „suchą mieszankę” i kwaśną śmietanę- za każdym razem dokładnie miksujemy łącząc wszystkie składniki ze sobą
- Na koniec wrzucamy do miski jabłka i delikatnie łyżką mieszamy. Gotową masę nakładamy do foremek do 2/3 wysokości
- W osobnej miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Do dużej miski na przemian dodajemy „suchą mieszankę” i kwaśną śmietanę- za każdym razem dokładnie miksujemy łącząc wszystkie składniki ze sobą
- Na koniec wrzucamy do miski jabłka i delikatnie łyżką mieszamy. Gotową masę nakładamy do foremek do 2/3 wysokości
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Posypka: wszystkie składniki ze sobą należy wymieszać. Na każdą muffinke nakładamy warstwę posypki, uciskając delikatnie, by się połączyła z ciastem
- Muffinki pieczemy około 30 minut, patyczek po wbiciu w muffinkę powinien być suchy.
-Gotowe muffinki świetnie smakują z kawą lub z kakao. Mniam!
SMACZNEGO!
Źródło przepisu: książka „Uczta Lodu i Ognia”,
str.28-30
Yhym.. naprawdę są pyszne! <3
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńBabeczki lepsze niż tiramisu w Siesta Trattoria ;)
OdpowiedzUsuńBa! ;) Oczywiście, że lepsze ;) Dziękuję za taki ekstra komentarz :) Pozdrawiam :)
Usuń