Ciasteczka całkiem inne niż do tej pory miałam przyjemność robić. Faktycznie są sycące, proste w wykonaniu i smaczne jak na taką małą ilość składników.
Przepis
na tradycyjne placuszki owsiane:
Temperatura:
170 stopni (autorki nie podały); Czas pieczenia: 30 minut; Porcja: 10 sztuk;
Składniki:
- 3 ½
szklanki zwykłych płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki miodu plus odrobina więcej do smarowania
- 4 łyżki (1/4 kostki) masła plus odrobina więcej do smarowania
- ok. ½ szklanki wody
- Garść świeżych owoców leśnych
- Garść orzechów piniowych, grubo posiekanych
- Dżem do smarowania
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki miodu plus odrobina więcej do smarowania
- 4 łyżki (1/4 kostki) masła plus odrobina więcej do smarowania
- ok. ½ szklanki wody
- Garść świeżych owoców leśnych
- Garść orzechów piniowych, grubo posiekanych
- Dżem do smarowania
Sposób
przygotowania:
- W
misce mieszamy płatki, sól, mąkę oraz miód. Dodajemy masło i całość zagniatamy
palcami. Dolewamy odrobinę wody, by uformować z ciasta kulę
- Połowę masy przekładamy do kolejnej miski. Do pierwszej wrzucić owoce, do drugiej posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy
- Na posmarowanej tłuszczem blasze układamy okrągłą formę o średnicy 7-8 cm, lub formujemy okrągłe ciastka ręcznie. Grubość ciasteczek nie powinna przekraczać 0,5cm. Powtarzamy tą samą czynność z drugą częścią masy
- Placuszki pieczemy około 30 minut, aż lekko zbrązowieją. Wersja z owocami wymaga dłuższego pieczenia. Gotowe ciastka można posmarować dżemem lub miodem
Moje placuszki, tak szczerze, były smaczne tylko tego samego dnia. Na drugi dzień jak dla mnie były już za twarde. Być może, coś źle zrobiłam, ale jeszcze nie wiem co ;)
- Połowę masy przekładamy do kolejnej miski. Do pierwszej wrzucić owoce, do drugiej posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy
- Na posmarowanej tłuszczem blasze układamy okrągłą formę o średnicy 7-8 cm, lub formujemy okrągłe ciastka ręcznie. Grubość ciasteczek nie powinna przekraczać 0,5cm. Powtarzamy tą samą czynność z drugą częścią masy
- Placuszki pieczemy około 30 minut, aż lekko zbrązowieją. Wersja z owocami wymaga dłuższego pieczenia. Gotowe ciastka można posmarować dżemem lub miodem
Moje placuszki, tak szczerze, były smaczne tylko tego samego dnia. Na drugi dzień jak dla mnie były już za twarde. Być może, coś źle zrobiłam, ale jeszcze nie wiem co ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz