Co prawda jest zimno, ale taki chłodnik jak dla mnie smakuje jak deser także nie mam nic przeciwko, że jest zimny. Zupa jest słodka, miodowa a sam kolor zupki zwodzi zmysły :) sugerując, że chłodnik powinien być np. o smaku truskawek..
Przepis
na średniowieczny chłodnik owocowy:
Czas
przygotowania: 20 minut; Porcja dla dwóch osób;
Składniki:
- 2
jabłka, obrane i wydrążone
- 1 szklanka mleczka migdałowego
- 1/3 szklanki miodu
- Szczypta szafranu
- Szczypta soli
- Poudre Douce lub cukier cynamonowy do posypania
- Szczypta barwnika spożywczego, który nada zupie lekko czerwoną barwę
- 1 szklanka mleczka migdałowego
- 1/3 szklanki miodu
- Szczypta szafranu
- Szczypta soli
- Poudre Douce lub cukier cynamonowy do posypania
- Szczypta barwnika spożywczego, który nada zupie lekko czerwoną barwę
Sposób
przygotowania:
-
Jabłka gotujemy, aż zmięknął, miksujemy je na papkę robotem kuchennym. Dodajemy
mleczko, miód, przyprawy oraz barwnik. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając aż zupa
zgęstnieje
- Zupę studzimy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przyprószamy Poudre Douce lub cukrem cynamonowym
- Zupę studzimy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przyprószamy Poudre Douce lub cukrem cynamonowym
Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia", str.69-70
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz