piątek, 30 stycznia 2015

Czarny Chleb


 
Przepis jest bardzo prosty. Chlebuś wychodzi smaczny, ale uważam, że tylko tak dobrze smakuje w pierwszy dzień. Niestety na następny dzień jest już twardszy, można by go wówczas wykorzystać do jakiegoś gulaszu.

„Za niżej ustawionymi stołami tłoczyli się rycerze, łucznicy i kapitanowie najemników, którzy odrywali kawały czarnego chleba i maczali je w duszonej rybie” – Starcie Królów

Przepis na Czarny Chleb:

Przygotowanie: około 3h, Temperatura: 230 stopni; Czas pieczenia: 30 minut; Ilość: 2 małe bochenki;

Składniki:

- 2 ¼ łyżeczki suszonych drożdży
- 1 mała butelka (330ml) ciepłego, ciemnego piwa, np. porter
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1 roztrzepane jajko
- 4-5 szklanek mieszanej mąki (2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej i ½ szklanki mąki razowej) plus odrobina  białej mąki do posypania blatu

Sposób przygotowania:

- W misce mieszamy drożdże, miód i piwo. Odstawiamy miskę na 5 minut, aż się spieni. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i dosypujemy mieszaną mąkę, szklanka po szklance. Po uzyskaniu idealnej konsystencji, podsypujemy blat białą mąką. Przerzucamy ciasto na blat i energicznie zagniatamy około 5 minut. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę
- Po godzinie „boksujemy” ciasto pięścią i zmieniamy ścierkę na czystą. Odstawiamy ponownie na kolejne 2 godziny lub wkładamy do lodówki na cała noc (chleb nabierze wówczas lekko „zakwasowego” smaku)
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni. Formujemy 2 bochenki, nacieramy je lekko mąką i nacinamy (nie za głęboko)ozdobny wzór. Pieczemy około 30 minut;


  
                      SMACZNEGO!:)


 












 
  
Źródło przepisu: książka Uczta Lodu i Ognia, str 95-96

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...