Przepis jest bardzo prosty. Chlebuś wychodzi smaczny, ale uważam, że tylko tak dobrze smakuje w pierwszy dzień. Niestety na następny dzień jest już twardszy, można by go wówczas wykorzystać do jakiegoś gulaszu.
„Za
niżej ustawionymi stołami tłoczyli się rycerze, łucznicy i kapitanowie
najemników, którzy odrywali kawały czarnego chleba i maczali je w duszonej
rybie” – Starcie Królów
Przepis na Czarny Chleb:
Przygotowanie: około 3h, Temperatura: 230 stopni;
Czas pieczenia: 30 minut; Ilość: 2 małe bochenki;
Składniki:
- 2 ¼ łyżeczki suszonych drożdży
- 1 mała butelka (330ml) ciepłego, ciemnego piwa, np. porter
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1 roztrzepane jajko
- 4-5 szklanek mieszanej mąki (2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej i ½ szklanki mąki razowej) plus odrobina białej mąki do posypania blatu
- 1 mała butelka (330ml) ciepłego, ciemnego piwa, np. porter
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1 roztrzepane jajko
- 4-5 szklanek mieszanej mąki (2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej i ½ szklanki mąki razowej) plus odrobina białej mąki do posypania blatu
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy drożdże, miód i piwo.
Odstawiamy miskę na 5 minut, aż się spieni. Następnie dodajemy roztrzepane
jajko i dosypujemy mieszaną mąkę, szklanka po szklance. Po uzyskaniu idealnej
konsystencji, podsypujemy blat białą mąką. Przerzucamy ciasto na blat i
energicznie zagniatamy około 5 minut. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy
do wyrośnięcia na co najmniej godzinę
- Po godzinie „boksujemy” ciasto pięścią i zmieniamy ścierkę na czystą. Odstawiamy ponownie na kolejne 2 godziny lub wkładamy do lodówki na cała noc (chleb nabierze wówczas lekko „zakwasowego” smaku)
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni. Formujemy 2 bochenki, nacieramy je lekko mąką i nacinamy (nie za głęboko)ozdobny wzór. Pieczemy około 30 minut;
- Po godzinie „boksujemy” ciasto pięścią i zmieniamy ścierkę na czystą. Odstawiamy ponownie na kolejne 2 godziny lub wkładamy do lodówki na cała noc (chleb nabierze wówczas lekko „zakwasowego” smaku)
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni. Formujemy 2 bochenki, nacieramy je lekko mąką i nacinamy (nie za głęboko)ozdobny wzór. Pieczemy około 30 minut;
SMACZNEGO!:)
Źródło przepisu: książka Uczta Lodu i Ognia, str 95-96
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz