Ciasto mocno owocowe i smaczne :) Nie za słodkie z ciekawym posmakiem skórki z cytryny. Uważam, że świetnie pasowałyby do tarty lody waniliowe, ale niestety takowych akurat nie miałam. Polecam.
Przepis na tarte z borówkami:
Forma: do tarty; Temperatura: 190 stopni; Czas
pieczenia: 1h (u mnie wystarczyło około 40 minut);
Składniki:
- 1 porcja ciasta cytrynowego
- 4 szklanki borówek
- Cukier puder do dekoracji
- 2 łyżki cukru cynamonowego (możesz również wymieszać cynamon z cukrem)
- 4 szklanki borówek
- Cukier puder do dekoracji
- 2 łyżki cukru cynamonowego (możesz również wymieszać cynamon z cukrem)
Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe:
- 1 ¼ szklanki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej i
szczyptę soli wymieszaj w większej misce. Dodajemy 7 łyżek miękkiego masła i
wyrabiamy do momentu uzyskania „okruchów chleba”. Dodajemy ½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego, całe jajko, startą skórkę z 1 cytryny i całość ponownie ugniatamy.
W razie gdy ciasto się klei, dosypujemy mąki. Po otrzymaniu jednolitej masy,
przekładamy ją do formy do tarty i równo rozkładamy. Wstawiamy do lodówki na 30
minut
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Większą część borówek rozkładamy na cieście. Posypujemy cukrem cynamonowym i wkładamy do piekarnika na około 1h. Pieczemy do momentu, gdy nadzienie zacznie się gotować
- Gotową tarte wyjmujemy z piekarnika, nakładamy resztę borówek i dekorujemy cukrem pudrem
Smacznego! :)
Źródło przepisu: Książka Uczta Lodu i Ognia, str. 20, 115-116
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz