Truskawki już dostępne pełną gębą, także dziwne
byłoby nie skorzystać i nie zrobić placka z tymi owocami. Przyznaję, że
wizualnie nie wyszło mi tak jak idealnej Bree z „Gotowych na wszystko” ;), ale
czy to ważne? Ważne, że nieziemsko smakuje… zniknęło bardzo szybko :D
Źródło: kadr z serialu GNW s.3. odc.5. |
Przepis na placek truskawkowy:
Forma: do tarty; Temperatura: 170-180 stopni; Czas pieczenia: około 40 minut;
Składniki:
Ciasto:
-1,5 szklanki mąki
- 90g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 żółtka i 1 całe jajko
- Pół, łyżeczki proszku do pieczenia
- 8g cukru waniliowego
Nadzienie:
- Około 0,5kg truskawek
- 16 cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Większą połowę ciasta wykładamy ręcznie formę do tarty, aż po brzegi. Resztę ciasta włożyć do lodówki
-Truskawki blendujemy i gotujemy, aż trochę mus zgęstnieje. Dodajemy cukry i ciągle mieszamy
- Studzimy mus (ja niestety miałam jeszcze za ciepły, dlatego górna warstwa ciasta „trochę” mi się rozpłynęła ;)). Gotowe nadzienie wylewamy na ciasto
- Pozostałe ciasto rozwałkowujemy (uwaga będzie się trochę kleiło) najlepiej między dwoma fragmentami folii aluminiowej. Jedną folię odrywamy, ciasto odwracamy na nadzienie i powoli odrywamy górną warstwę folii aluminiowej
- Ciasto wkładamy do piekarnika na około 40 minut
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz