Źródło: kadr z serialu GNW, sezon1, odc: 18 |
W
poprzednim przepisie z Gotowych wspominałam, że jest to serial z mnóstwem
ciekawych i smacznych przepisów. Co prawda, najwięcej zawdzięcza się ich dzięki
Bree, idealnej gospodyni ;), ale czasem inni tez potrafią miło zaskoczyć :)
Felicia
Tilman…. Od początku mi się nie podobała i jej wyraz twarzy jest tak
charakterystyczny, że mogą przejść ciarki po ciele ;) czułam, że to będzie czarny
charakter ;) W każdym razie poza świetnie odegraną rolą i lubością do
spiskowania, również robiła pyszny chlebek bananowy, przynajmniej tak stwierdził
inny bohater serialowy- Zach Young…. kolejny świr :p
Źródło: kadr z serialu GNW, sezon 1, odc: 18 |
Przepis
na chleb bananowy:
Forma:
keksówka; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: 40 minut
Składniki:
- 2
jajka
- 3 dojrzałe banany
- 100 ml oleju
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 1 łyżka cynamonu
- Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 dojrzałe banany
- 100 ml oleju
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 1 łyżka cynamonu
- Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób
przygotowania:
-
Banany rozgnieść w miseczce i wymieszać z ekstraktem oraz mlekiem
- Olej ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę, sól, sodę i cukier waniliowy. Do masy dodajemy mieszankę z bananów i miksujemy na małych obrotach
- Na koniec dodajemy cynamon. Wymieszać na małych obrotach. Wylać masę do, wyłożonej papierem do pieczenia, formy, wyrównać. Piec około 50 minut do „suchego patyczka”.
- Olej ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę, sól, sodę i cukier waniliowy. Do masy dodajemy mieszankę z bananów i miksujemy na małych obrotach
- Na koniec dodajemy cynamon. Wymieszać na małych obrotach. Wylać masę do, wyłożonej papierem do pieczenia, formy, wyrównać. Piec około 50 minut do „suchego patyczka”.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz