Źródło: kadr z filmu Mr Nobody |
O
filmie Mr Nobody pisałam już wcześniej przy Roladzie Truskawkowej. Jako, że
film nawiązuje do tego, jak ważne są nasze decyzje, ja postawiłam dzisiaj na
słodziutkie eklerki (skutek zajadania się nimi pewnie zaobserwuje w niedalekiej
przyszłości ;)
Przepis na Eklerki:
Temperatura:
200 stopni; Czas pieczenia: 20 minut; Ilość: około 15 sztuk;
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki mąki
- Szczypta soli
-100g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki mąki
- Szczypta soli
-100g masła
- 4 jajka
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru waniliowego
- ½ szklanki
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g masła
- 100ml śmietanki 30%
- 3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru waniliowego
- ½ szklanki
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g masła
- 100ml śmietanki 30%
Polewa:
- Roztopiona czekolada lub dla ambitnych ;) sos czekoladowy
- Roztopiona czekolada lub dla ambitnych ;) sos czekoladowy
Sposób
przygotowania:
- W rondelku gotujemy wodę ze szczyptą soli oraz z masłem. Po roztopieniu masła wsypujemy mąkę. Cały czas
szybko mieszamy, aż składniki się połączą. Zwarte ciasto odstawiamy na bok do
całkowitego wystygnięcia
- Wystudzone ciasto łączymy z jajkami mikserem. Następnie łyżką nakładamy na
blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) podłużne paski ciasta (pamiętajcie, że podczas pieczenia ciasto
podwoi swoją objętość)
- Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy eklerki około 15-20 minut , aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i nie wyjmujemy eklerków jeszcze przez kilka minut
Masa:
-Mleko, cukier waniliowy, zwykły cukier oraz obie mąki łączymy ze sobą w garnuszku. Gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając. Gotową masę studzimy.
- Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy eklerki około 15-20 minut , aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i nie wyjmujemy eklerków jeszcze przez kilka minut
Masa:
-Mleko, cukier waniliowy, zwykły cukier oraz obie mąki łączymy ze sobą w garnuszku. Gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając. Gotową masę studzimy.
-Zimny budyń łączymy z masłem używając miksera oraz dodajemy śmietanę
- Upieczone eklery rozcinamy na połowę wzdłuż, środek ciastka wypełniamy masą budyniową
- Górę eklerka polewamy roztopioną czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz