Brzmi tajemniczo? Nie sądzę ;) Szybkie, proste i
smaczne danie. Jest to nic innego jak sos z mięsem z kurkami i śmietaną. Inspiracja pochodzi ze znanego
Wam filmu „Jedz, Módl się, Kochaj”. Ten, kto nie kojarzy o co chodzi, to odsyłam
do moich pozostałych wpisów: nieziemskiej pizzy oraz spaghetti.
Z tego co pamiętam (chociaż nie jestem pewna) to w
filmie było to danie Ragù z
królika. Także zachęcam do skosztowania tego mięsa, jeżeli ktoś z Was jeszcze
nie miał ku temu okazji. Oczywiście to danie możecie przygotować z innym
ulubionym mięsem.
Przepis na Ragù z kurkami:
Czas przygotowania: 40 minut; Porcja dla 4 osób;
Składniki:
- 250g kurek
- Mała śmietana 12%
- Gruby makaron (pappardelle) ja użyłam długo suszony makaron z Włoch
- 0,5kg mięsa
- Przyprawy: zioła, sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Mała śmietana 12%
- Gruby makaron (pappardelle) ja użyłam długo suszony makaron z Włoch
- 0,5kg mięsa
- Przyprawy: zioła, sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, pokroić w większą kostkę. Kurki umyć i również pokroić. Mięso podsmażamy na patelni i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zdejmujemy z patelni na talerz
-Kurki podsmażamy, dodajemy mięso i przyprawiamy: zioła, sól, pieprz. Na koniec dodajemy śmietanę
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany makron wykładamy na talerz i polewamy Ragù z kurkami. Dodatkowo można skropić oliwą z oliwek
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz