Wino
jak wino :) Bardzo prosty sposób na przyrządzenie domowego grzańca. Akurat na
chłodne dni jakie mamy za oknami.
„Stary Niedźwiedź miał bardzo
sprecyzowane wymagania, jeśli chodzi o grzane wino. Dokładnie tyle cynamonu,
tyle gałki muszkatołowej i tyle miodu. Ani kropli więcej. Rodzynki, orzechy i
suszone jagody, ale ani plasterka cytryny- to była najobrzydliwsza południowa
herezja.” –
Starcie Królów
Przepis na grzane wino:
Czas
przygotowania: 25 minut; Porcja dla 4 osób;
Składniki:
- 1
butelka niedrogiego, czerwonego wina
- Po garści suszonej żurawiny, rodzynków i migdałów
- 1 ½ łyżki Poudre Douce
- Po garści suszonej żurawiny, rodzynków i migdałów
- 1 ½ łyżki Poudre Douce
Sposób
przygotowania:
- Wino
gotujemy na małym ogniu, wsypujemy przyprawy oraz suszone owoce i całość
gotujemy około 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu
- Przyprawy powinny osadzić się na dnie garnuszka
- Gotowe wino przelewamy chochelką do kubków starając się nie ruszyć przypraw z dna garnka
- Przyprawy powinny osadzić się na dnie garnuszka
- Gotowe wino przelewamy chochelką do kubków starając się nie ruszyć przypraw z dna garnka
Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia", str. 58-59
*Poudre Douce "Słodki proszek" bardzo podobny do Poudre Forte. Należy zmieszać wszystkie składniki i przechowywać w szczelnym pudełeczku: 4,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyzeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka rajskich ziaren, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta galangalu, szklanka cukru
Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia", str. 15
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz