niedziela, 23 listopada 2014

Średniowieczne grzane wino



Wino jak wino :) Bardzo prosty sposób na przyrządzenie domowego grzańca. Akurat na chłodne dni jakie mamy za oknami.

„Stary Niedźwiedź miał bardzo sprecyzowane wymagania, jeśli chodzi o grzane wino. Dokładnie tyle cynamonu, tyle gałki muszkatołowej i tyle miodu. Ani kropli więcej. Rodzynki, orzechy i suszone jagody, ale ani plasterka cytryny- to była najobrzydliwsza południowa herezja.” – Starcie Królów

Przepis na grzane wino:

Czas przygotowania: 25 minut; Porcja dla 4 osób;

Składniki:

- 1 butelka niedrogiego, czerwonego wina
- Po garści suszonej żurawiny, rodzynków i migdałów
- 1 ½ łyżki Poudre Douce

Sposób przygotowania:

- Wino gotujemy na małym ogniu, wsypujemy przyprawy oraz suszone owoce i całość gotujemy około 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu
- Przyprawy powinny osadzić się na dnie garnuszka
- Gotowe wino przelewamy chochelką do kubków starając się nie ruszyć przypraw z dna garnka

 
Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia", str. 58-59

*Poudre Douce "Słodki proszek" bardzo podobny do Poudre Forte. Należy zmieszać wszystkie składniki i przechowywać w szczelnym pudełeczku: 4,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyzeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka rajskich ziaren, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta galangalu, szklanka cukru

Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia", str. 15


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...