„- Gdybym umiał latać, siedziałbym już w Czarnym Zamku, jedząc wieprzowy pasztet- odparł Sam-„ Starcie Królów. No cóż, ja w odróżnieniu od Sama, aż tak nie przepadam za pasztetem. Taka ilość mięsa w cieście może przytłoczyć ;)
Autorki wspominają, że tej średniowiecznej wieprzowiny w cieście nie można do żadnego, współczesnego dania porównać. Faktycznie, mięso nie dość, że jest w cieście to jeszcze na słodko z rodzynkami…. ble. Cóż, zacisnęłam zęby, zrobiłam i zjadłam, tak jak obiecałam :)
Przepis
na średniowieczny pasztet wieprzowy w cieście:
Temperatura:
190 stopni; Czas pieczenia: 45 minut; Porcja dla 6-8 osób;
Składniki:
-
ok. 750g mielonej wieprzowiny (ja dałam 05,kg i uważam, że spokojnie wystarczy)
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ szklanki ciemnych rodzynków (ja nie mogłam się oprzeć i dałam mniejszą garść ;))
- ½ szklanki posiekanych daktyli
- Żółtka z 4 jajek
- 1/3 szklanki miodu
- 1 porcja średniowiecznego ciasta lub ciasto na jeden placek z nadzieniem
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ szklanki ciemnych rodzynków (ja nie mogłam się oprzeć i dałam mniejszą garść ;))
- ½ szklanki posiekanych daktyli
- Żółtka z 4 jajek
- 1/3 szklanki miodu
- 1 porcja średniowiecznego ciasta lub ciasto na jeden placek z nadzieniem
Sposób
przygotowania:
Średniowieczne
ciasto:
Z tym miałam nie lada wyzwanie. Po prostu ciasto nie chciało mi wyjść. Wyszło za twarde i nie mogłam go rozwałkować. Ale wszystko po kolei…
Składniki:
- Szczypta szafranu
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki (110g) masła
- 3 szklanki mąki
- Żółtka z 2 jajek, lekko roztrzepane
Z tym miałam nie lada wyzwanie. Po prostu ciasto nie chciało mi wyjść. Wyszło za twarde i nie mogłam go rozwałkować. Ale wszystko po kolei…
Składniki:
- Szczypta szafranu
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki (110g) masła
- 3 szklanki mąki
- Żółtka z 2 jajek, lekko roztrzepane
Przygotowanie:
- Szafran moczymy w wodzie. Masło z mąką zagniatamy (tak, aby powstały drobne
grudki). Dodajemy żółtka i wodę z szafranem. Mieszamy i dolewamy po trochu
wodę, jeżeli jest to konieczne.
Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na formę do pieczenia i
pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. W naszym przepisie nie
pieczemy ciasta przed tylko jako całe danie.
UWAGA
KUCHARZA: Uważam, że dolewanie wody do ciasta jest zbędne (lub rób to naprawdę kiedy
jest konieczne i po trochu). Ja, aby ratując moje ciasto dodałam około 50g
dodatkowego masła, aby ciasto zmiękło i dało się rozwałkować.
-
Mięso mielone podsmażamy na patelni. Gotowe, po ostygnięciu doprawiamy solą oraz pozostałymi przyprawami.
Dodajemy bakalie oraz miód (nadzienie ma być mokre)
- Nakładamy nasze nadzienie na spód ciasta
- Nakładamy nasze nadzienie na spód ciasta
- Przykrywamy je warstwą kolejnego
ciasta
- Sklejamy krawędzie i nacinamy otwory w cieście, przez które będzie
uciekać para
- Pieczemy pasztet około 45 minut do godziny, aż ciasto zbrązowieje
SMACZNEGO! :)
Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia", str. 19 oraz 46-46
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz