poniedziałek, 3 listopada 2014

Tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem


Tym razem przepis na coś konkretnego. Rozgrzewająca i treściwa zupa, akurat na nadchodzące zimne dni. Autorki książki „Uczta Lodu i Ognia” podają dwie wersje zupy: tradycyjną zupę z bobu oraz współczesną zupę fasolową. Ja, jak wspominałam na początku, chcę jak najwięcej przygotować przepisów z tamtych czasów, poza tym zupy nie wiele się od siebie różnią. Tak więc w tym przypadku wybrałam zupę tradycyjną. Niestety o tej porze roku nigdzie w sklepie nie mogłam znaleźć bobu :( tak więc użyłam zamiennika - fasolę.

Przepis na tradycyjną zupę fasolową z boczkiem:

Czas przygotowania: około 2h; Porcja dla 4-6 osób;

Składniki:

- 2 pory (biała i jasnozielona część)
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 całe goździki
- Sól i mielony czarny pieprz
- 6 szklanek rosołu wołowego
- 250g boczku (6-8 plastrów), usmażonego na chrupko i pokrojonego

Sposób przygotowania:

- Odcinamy korzenie pory oraz oddzielamy ciemnozieloną część (wyrzucamy ją lub wykorzystujemy do zrobienia wywaru warzywnego). Pory myjemy, przecinamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na cienkie półksiężyce
-Kroimy seler naciowy, cebulę oraz marchewkę na niewielkie kawałki
- Wszystkie produkty poza boczkiem wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem i dodajemy tyle wody, aby przykryć warzywa


- Całość gotujemy na wolny ogniu około 1 godziny, aż warzywa zmięknął. W tym czasie podsmażamy plastry boczku i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Z zupy wyciągamy goździki. Gotowe warzywa porządnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków (nawet nie myślcie o blenderze lub o innym robocie kuchennym ;)). Jeżeli zupa wyszła za gęsta to dolewamy rosołu
- Na koniec do zupy dodajemy nasz boczek i tradycyjną zupę fasolową serwujemy na stół :) 


Polecam podawać zupkę z domowym chlebkiem.

Źródło przepisu: książka "Uczta Lodu i Ognia", str.41-43.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...