Autorki piszą, że to wspaniała alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych…. Ja tak nie uważam. Mnie te placki kompletnie nie przekonały, nie smakowały :p i nie wiem jakim cudem Im się nie rozwalały podczas smażenia. Sami spróbujcie :)
Przepis na współczesne placki buraczane:
Porcja: 4 sztuki
Składniki:
- 2 buraki obrane i starte
- 1 posiekana szalotka
- Sól i mielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 posiekana szalotka
- Sól i mielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- W misce należy wymieszać buraki, szalotkę i ¼ łyżeczki
soli oraz pieprzu. Buraki przekładamy na sitko na godzinę, aby odciekły
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, nakładamy masę buraczaną, spłaszczamy placek na ok. 1 cm i smażymy przez 5 minut. Przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy przez 3 minuty
-Na placek buraczany możemy położyć jajko sadzone. Choć to nie wiele pomogło w ulepszeniu smaku tego placka… ;)
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, nakładamy masę buraczaną, spłaszczamy placek na ok. 1 cm i smażymy przez 5 minut. Przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy przez 3 minuty
-Na placek buraczany możemy położyć jajko sadzone. Choć to nie wiele pomogło w ulepszeniu smaku tego placka… ;)
Źródło przepisu: książka Uczta Lodu i Ognia, str.
76-77
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz